NYHETSBREV September 2023


Hur kan man välja mellan barn? Årets höstresa är avklarad och Daniel och jag försöker summera tankarna. Så många möten, så mycket positivt, så många människor som verkligen försöker göra skillnad för barn i nöd. Men ändå… Redan innan resan visste vi att det skulle bli en tung resa. Den svenska kronan har blivit svag och trots försök under våren och hösten så har vi inte ökat insamlingarna riktigt så mycket som behövs. Vi skulle alltså ner till Moldavien och skära i verksamheten. I Sverige, på distans är det en sak. På plats när vi måste ta besluten blir det något helt annat, mycket mera konkret. Kan vi fortsätta hjälpa den här ungdomen, han har senaste året ofta blivit misshandlad i den miljön han var i innan han kom till oss eller kanske är den tjejen som just börjat våga prata med oss. Hon har råkat ut för trafficking och är rädd och har mycket stängt in sig i sig själv. Nu börjar hon komma fram. Hur kan man välja? Alla barn vi får möjlighet att hjälpa är helt fantastiskt. Det är inspirerande att träffa samma barn efter ett halvår och möta ett gladare, mer positivt, mycket öppnare barn. Att se hoppet tändas hos barn som förlorat det är nästan magiskt. Jag är tacksam för 23år med så många möten. Jag ser också fram emot att fortsätta möta barn och ungdomar som vi fått vara med och uppmuntra, stödja och ge hopp till. Men den här resan…. Att behöva släcka hopp… Vi ska verkligen göra det vi kan för att det inte ska behöva ske och vi har någon månad på oss. Självklart fortsätter verksamheten och vi kommer även framåt att jobba med kyrkor i Moldavien som har hjärtat för utsatta barn, men kanske i lite mindre omfattning än idag.

Kan Du vara med och hjälpa oss? Kanske bli månadsgivare eller bara skänka en engångssumma så gör det skillnad direkt.
Skriv till fredrik@moldavien.org så berättar vi mer eller swisha till 123 576 30 73.
Tillsammans ger vi hopp till de som saknar det!
Tack för Ditt stöd!

Fredrik Olsson, verksamhetsansvarig i moldavienarbetet

Följ vårt arbete via Facebook

Vi gör allt för att ge så mycket bra information som möjligt. Gå gärna in och gilla vår sida.
Facebook/moldavien.
Några barn från Zabreseni tilsamlmans med Fredrik OlssonNågra barn från Zabreseni tilsamlmans med Fredrik Olsson

Vår kock Oxana som varit med oss under många år måste tyvärr sluta sitt arbete.


NYHETSBREV Augusti 2023


Första gruppresan till Moldavien sedan pandemin!
I våras kunde vi äntligen åka till Moldavien igen! På grund av pandemin hade barnen och jag inte varit där sedan 2019 men i april åkte vi ett gäng på 12 personer ifrån Karlshamn Pingst. Vi var en blandad grupp med såväl familjer som ungdomar och pensionärer. Vi var på plats fyra heldagar och hann se och uppleva mycket. Verksamheten är utspridd på totalt 11 ställen i landet; härbärget/resurscentret CRAC i Chisinau och 10 dagverksamheter i olika städer och byar. Vi bodde de flesta nätter på CRAC och gjorde dagsturer till några av dagverksamheterna. Eftersom vi bodde på CRAC hann vi umgås mycket med ungdomarna som bor där. Vi fick även möjlighet att prata med personalen och få en liten inblick i deras arbete. Det är ett mycket utmanande arbete förstås och vi inser att vi har mycket kompetenta medarbetare med direktorn Andrei i spetsen. Varje gång vi är i Moldavien gör vi hembesök hos några av de familjer vars barn regelbundet kommer till dagverksamheterna. Varje gång slås man av vilken misär människor lever i. Det positiva är att man konkret får se hur vi faktiskt får vara med och hjälpa dessa familjer, och då speciellt barnen, till bättre förutsättningar och en meningsfull tillvaro! Vissa familjer har vi besökt regelbundet under många år och det är glädjande att se hur deras situation förbättras även långsiktigt! Vi besökte bl a dagverksamheter i Edineti, Vozniseni, Crasnoarmeisc, Orhei och Branesti. På dessa ställen får barnen komma varje dag för en samling, aktiviteter och ett mål mat. Beroende på resurser erbjuds även annan hjälp, som t ex läxhjälp, på vissa platser. På varje plats arbetar vi tillsammans med den lokala församlingen. Eftersom resurser som personal och lokaler kan variera ser verksamheterna olika ut på de olika ställena. Gemensamt är att behoven är stora (många barn vill komma varje dag) och att barnen verkar trivas!
Min dotter Sofia, 9 år, var också med på resan. Här nedan kan du läsa hennes tankar.

Resan till Moldavien
På grund av pandemin har jag och min syster eller mamma inte kunnat åka till Moldavien sen 2019, det är bara min pappa som har kunnat åka till Moldavien de senaste åren. Men äntligen har vi kunnat åka till Moldavien i april. Vi var 12 här ifrån som åkte till Moldavien. Det är då 6 gången för mig. Vi var 4 dar i Moldavien och under de fyra dagarna han vi besöka massa kyrkor, familjer, caféer såklart, och så har vi kunnat vara på härbärget Crac mycket och så. Jag och min storasyster fick nya vänner där i Moldavien. 😊😊😊😊 Så här var det när vi va och träffade fattiga familjer: när man gick in i huset såg man direkt att familjen var rett så fattig. Och det vi gjorde var då att vi bad en bön och gav familjen armband, gosedjur, en liten svensk flagga och en eller 2 påsar med mat. Man såg att familjerna blev väldigt glada när vi bad för de och gav de maten😊😉😊

Soiaf

De av oss som besökt Moldavien under många år har kunnat se att landet utvecklats på olika sätt. Huvudstaden Chisinau känns som vilken huvudstad som helst med affärer, exklusiva shoppingcenter, trevliga parker m m. För varje gång man kommer upplevs staden mer ”modern”. På landsbygden lever dock människorna fortfarande ett hårt liv. Moldaviens ekonomi går åt rätt håll men det tar lång tid och strukturella förändringar innan detta kommer gemene man till nytta. Verksamheten utvecklas också ständigt utifrån behov, förutsättningar och resurser. På flera av de ställen vi har bedrivit verksamhet länge har den lokala församlingen blivit en erkänd och respekterad social aktör. Det ger goda förutsättningar för att kunna arbeta för långsiktig och effektiv förbättring! Jag hoppas snart kunna besöka Moldavien igen. Det är inspirerande att med egna ögon få se att våra gemensamma insatser verkligen förändrar!

/Lisa Olsson
April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.